0800331286

Основні фінансові події тижня, що минає (09.08.21 - 13.08.21)

Україна

  • Рейтингове агентство Fitch поліпшило прогноз розвитку рейтингу України до «позитивного» зі «стабільного», зберігши при цьому рейтинг «В». Така новина нейтральна для фінансових ринків, проте дає надію для підняття рейтингу в найближчий рік при поліпшенні макропоказників.
  • Інфляція в липні (0,1% за місяць) перевищила ринкові очікування. У річному еквіваленті рівень інфляції зріс з 9,5% до 10,2%, вперше за три роки перевищивши рівень 10,0%. Це може стати додатковим аргументом для Нацбанку, щоб продовжити підвищення облікової ставки на наступному засіданні 9 вересня.
  • З огляду на те, що Мінфін зможе рефінансувати новим випуском ОВДП лише невелику суму (2,7 млрд. гривень), погашення раніше випущених облігацій на 12,5 млрд. гривень підвищило попит на валюту з боку нерезидентів-інвесторів та знизило їхні вкладення в облігації на більш ніж 3 млрд. гривень.
  • Валютний ринок залишався в надлишку валюти внаслідок активного продажу валютної виручки експортерами. Нацбанк методично виходив на ринок з покупкою валюти, однак курс продовжив помірне зниження.

Глобальні ринки

  • Рівень інфляції в США за липень (5,4%) виявився дещо вищим за прогнози, але перебував на рівні попереднього місяця. Ця інформація незначно вплинула на ринок, проте мала одноразовий ефект на ослаблення курсу долара внаслідок очікування інвесторів, що період більш жорсткої монетарної політики не почнеться раніше очікуваного терміну.
  • В Європі не було значних економічних публікацій, здатних сильно вплинути на курс євро, за винятком публікації індексу (ZEW) ділових очікувань в Німеччині за серпень. Індекс вказав на значне зниження в порівнянні з попереднім місяцем і був нижчим за прогнози. Це сприяло ослабленню євро до долара на початку тижня.