0800331286

Корисні фінансові звички

Фінансові поради

Для того, щоб упорядкувати свій бюджет і набути впевненості в майбутньому, кожен з нас хоче почати нове життя з понеділка, нового місяця або з початку нового року. Навіщо все відкладати на потім, почніть зміни прямо сьогодні. Ви дивуєтесь, чому не вдається відкласти грошей на покупку нової дорогої речі, куди дівається зарплата, думаєте взяти кредит, але не наважуєтеся. Якщо у вас виникають такі питання, вам потрібно подумати про свою фінансову грамотність і виконати прості правила, які позбавлять вас багатьох проблем і зроблять ваше життя простіше.

Як напрацювати корисні фінансові звички?

Існують такі основні грошові правила, яких потрібно дотримуватися:

  1. Ведіть облік доходів та витрат – стежте за тим, скільки грошей ви витратили, та яка сума поповнила ваш бюджет. Заведіть спеціальну облікову книжку, в якій ви відзначатимете, скільки грошей пішло на харчування, на одяг, на розваги. Так ви зможете спланувати свої витрати, і вам вдасться відкласти гроші на покупку дорогої речі або на відпустку і ваші витрати не перевищуватимуть доходи.
  2. У кожного з вас має бути фінансова «подушка» - ви повинні бути застраховані від будь-яких непередбачуваних випадків. У житті можуть статися різні ситуації, наприклад, втрати документів або телефону, терміновий ремонт побутової техніки або операція. Якщо у вас буде певна сума заощаджень, вам не доведеться брати кредит під відсотки або позичати у знайомих, ви самостійно впораєтеся з такими проблемами. Як же простіше накопичити гроші? Це зовсім нескладно: з кожної своєї зарплати відкладайте невелику суму приблизно 10% вашого доходу, навіть якщо ваш дохід невеликий. Якщо у вас вже з'явилася певна сума, то покладіть її на депозит у банк і ваша фінансова «подушка» збільшуватиметься ще швидше (зростатимуть відсотки від вкладу).
  3. Ви повинні поставити певні фінансові цілі – дозвольте собі мріяти, наприклад, поїхати в подорож, купити новий автомобіль, нову квартиру. Для цього дуже важливо розрахувати свої можливості та термін досягнення своєї мети. Свої цілі періодично переглядайте, тому що у вас можуть з'явитися нові бажання і вам доведеться замислитись, яка сума вам потрібна і скільки місяців або навіть років вам доведеться її збирати.
  4. Добре подумайте, перш ніж взяти кредит – борг, це негативна енергія, яка гальмує ваше фінансове зростання. Намагайтеся брати кредит у тому випадку, якщо це принесе вам у майбутньому вигоду. Якщо ви візьмете кредит на покупку дорогої речі, у вас просто з'явиться великий борг, який потрібно повертати з відсотками, тому якщо ви не можете собі дозволити купити щось на свої гроші, значить, ви просто до цього не готові.
  5. Не купуйте непотрібні речі. Для того, щоб не купити зайвого, приходьте до магазину з написаним списком. Це допоможе вам заощадити певну суму грошей і не витрачати зайві гроші, не купувати непотрібні подарунки та одяг. Ви можете витратити 40% своїх грошей не замислюючись, тому ви повинні грамотно розподіляти свій дохід, яким би він не був.
  6. Готуйтеся до витрат заздалегідь. Якщо ви знаєте, що вас чекають періодичні витрати, відкладайте на них заздалегідь, адже куди простіше відкладати щомісяця по 100 гривень, ніж викласти 1000 гривень відразу. Заздалегідь потрібно готуватися до великих свят, наприклад, Нового року або дня народження, щоб на свято не залишитися з порожнім гаманцем.

Дотримуватись відразу всіх грошових правил не вдасться. Вам потрібно почати з одного та поступово додавати нові, так ви поступово навчитеся правильно та грамотно розподіляти свої фінанси, а також економити на непотрібних покупках.