0800331286

Практичні поради щодо розпорядження особистими фінансами

Особисті фінанси поради

Сьогодні мало хто знає, як керувати своїми фінансами, щоб вони приносили користь і дохід. Через це багато людей відчувають труднощі у фінансовому плані, постійно залазять в борги, витрачають гроші нераціонально і ніяк не можуть заробити велику суму для придбання будинку, квартири, автомобіля тощо. Фінансові експерти знають, як витрачати гроші розумно і примножувати дохід навіть при середній зарплаті. Досить вивчити і використовувати їх рекомендації, щоб зміцнити своє фінансове становище.

Час - гроші

Засновник сайту особистих фінансів Making Sense of Cents Мішель Шредер-Гарднер рекомендує знаходити більше часу для заробітку. Наприклад, можна відмовитися від перегляду телевізора або просиджування часу в інтернеті, щоб зайнятися більш корисними речами, наприклад, освоїти прибуткове хобі або вивчити фінансову грамотність.

Витрачайте менше, ніж заробляєте

На думку експертів не обов'язково вдаватися в вищу математику, щоб досягти прогресу. Досить просто стежити за тим, щоб витрати не перекривали дохід. Цей принцип очолює правила поводження з грошима. Можна завести блокнот і вести домашню бухгалтерію, планувати списки покупок та інше. З часом це увійде в звичку і можна буде відчути ефект економії.

Контролюйте гроші

Продумайте стратегію, як можна поліпшити свій фінансовий стан. Можливо, варто натякнути начальству або колегам по роботі на свою цінність, щоб вам підвищили зарплату? А може бути, варто розставити пріоритети і заздалегідь скласти план стосовно накопичень, інвестування, погашення кредитів та ін.? Добре, якщо є "подушка безпеки", яка виручить в складних ситуаціях.

Позбавляйтеся від боргів

Перед тим, як управляти особистими фінансами, потрібно закрити кредити і позбутися від боргів. В першу чергу, потрібно погасити кредити з великими процентними ставками, адже чим довше ви будете їх платити, тим більше грошей втратите. Якщо планується якась покупка, то краще на неї накопичити, щоб не влазити в "фінансову яму".

Плануйте бюджет

Потрібно навчитися планувати сімейний бюджет, особливо, якщо є борги. В ідеалі можна виділяти по 10% з зарплати і на погашення кредитів і для заощаджень. Позбувшись від боргів, можна дану статтю витрат перевести в заощадження, що позитивно позначиться на збільшенні доходу в перспективі.

Можна використовувати додаткові поради від спеціалістів:

  • не переплачувати;
  • намагайтеся жити за коштами;
  • робіть покупки за списком, а не за настроєм;
  • робіть оптові покупки;
  • користуйтеся знижками і акціями;
  • враховуйте фактор сезонності.

Використовуйте метод 50/30/20

Це правило підходить всім тим, хто освоює, як правильно витрачати гроші в сім'ї. Такий підхід має на увазі наступний розподіл фінансів:

  • 50% зарплати йде на регулярні витрати - оплата комунальних послуг, ремонт автомобіля, поповнення мобільного, іпотека та інше;
  • 30% витрачається на тимчасові потреби і задоволення - походи в кіно, покупка одягу або подарунків;
  • 20% йде на інвестиції, накопичення і т.д.

Така розбивка допоможе оптимізувати витрати і накопичити заощадження.

Автоматизуйте заощадження

У кожної людини є смартфон, на нього можна встановити різні додатки, які допоможуть вести фінансовий контроль свого капіталу. Наприклад, можна налаштувати щомісячне відрахування певного відсотка на депозит або погашення кредиту. Таку послугу використовують багато великих банків, що підвищує лояльність їхніх клієнтів.

Застосовуючи перераховані методи, можна навчитися правильно керувати своїми фінансами, швидше позбутися від боргів і збільшити доходи.